Typgodkända ridhjälmar

Svenska ridsportförbundet har sedan några år tillbaka ett regelverk som säger att ridhjälm ska användas vid all uppsutten ridning och körning vid all verksamhet som arrangeras inom förbundet. Dessutom ska man bära hjälm när man visar hästen vid veterinärbesiktningen före en tävlingsklass. Men vad kännetecknar då en bra hjälm och vad bör man tänka på när man provar ut en ny ridhjälm? Först och främst ska man välja en hjälm som är CE-märkt, d.v.s. den uppfyller säkerhetskraven. Utöver det ska den vara i rätt storlek och sitta bra samt bekvämt på den som ska bära den.

Vid träning och tävling
Oavsett om du är på en träning eller tävling som arrangeras av Svenska Ridsportförbundet ska du bära hjälm. Det gäller oavsett om du rider eller kör. Även en kusk kan bli urkastad ur vagnen och slå i huvudet. Det finns många olika modeller med bra och säkra hjälmar på marknaden. Ta god tid på dig och var noga med passformen när du provar ut en ny hjälm. Hjälmen ska sitta stadigt på huvudet och inte vara för stor eller för liten. Knäpp hakbandet och känn efter hur det känns. Skaver det någonstans, prova en annan modell eller en ridhjälm från en annan tillverkare.

Köp inte en begagnad hjälm
Se till att hjälmen sitter rätt
Förvara hjälmen på en hylla

Ridhjälmen är en billig livförsäkring för ryttare. Hästar har stark flyktinstinkt och en olycka kan hända på ett ögonblick. Det är lätt att slå i huvudet i en bom, hinderstöd eller sargen i ett ridhus. Rider man ut och trillar av kan man slå huvudet i sten, frusen mark eller asfalt. Utan hjälm är risken stor att man inte överlever ett sådant slag mot huvudet. Använd alltid hjälm, se till att du har en godkänd hjälm som passar och köp framförallt inte en som är begagnad.